Üdvözöllek a blogomon

Nézd meg a YouTube csatornámat itt !


Fájlok és adatok titkosítása #021

Bemutatom a fájlok titkosítását és egy ehhez szükséges alkalmazást.

Megnézem

OpenVPN Szerver telepítése Linux rendszerre #020

Bemutatom egy Linuxos OpenVPN szerver telepítését lépésről lépésre, és a végén telepítünk egy klienst is amivel tudunk csatlakozni hozzá, hogy tesztelhessük.

Megnézem

OpenVPN Szerver telepítése Windows rendszerre #019

Bemutatom egy OpenVPN szerver telepítését lépésről lépésre, és a végén telepítünk egy klienst is amivel tudunk csatlakozni hozzá, hogy tesztelhessük.

Megnézem

Van céged, de nem tudod hogy tudnának távmunkában dolgozni a kollégák? #018

Amikor fontos, hogy a munka mindig haladjon, de nem minden kolléga tud feltétlen bejönni, biztositanunk kell távoli elérést. Természetesen itt az olyan munkakörökre gondolok amik végezhetőek távolról. Egy bolti eladói pozícióban, vagy egy pék esetén ez nem igazán működik :)

Megnézem

Mi az a NAS? Mire jó ez Nekem? #017

A NAS a Network Attached Storage rövidítése, ami magyarul kb Hálózatra Csatolt Adattárolót jelent. Sokan nem ismerik, pedig nagyon hasznos kis szerkezet tud lenni.

Megnézem

Otthoni hálózat felépítése, LAN, WAN, stb. #016

Sokszor találkozunk ezekkel a szavakkal, de nem mindegyikről tudjuk, hogy mit jelent. Többféle vezetékes internet van, de ami mindenkinek világos, hogy a szolgáltató behúz egy kábelt, rátesz egy eszközt. Vagy mobilnet esetében ad egy SIM kártyát, és egy eszközt. De mi a szerepe ezeknek?

Megnézem

Mitől megy tönkre a laptop akkumulátora? #015

Ugye arról már hallottunk vagy tapasztaltuk, hogy a laptop akkumulátora „idő előtt” meghal, vagy legalábbis sokat romlik a teljesítménye.

Megnézem

Számítógépek távoli elérése #014

Sokszor lenne szükségünk arra, hogy elérjük az otthoni gépünket, ennek több oka is lehet : keresünk valamit ami azon van, vagy ott van telepítve valami program amit nehéz átmozgatni (pl: számlázó), vagy valakinek csak távsegítség kellene.

Megnézem

Hol tároljam a jelszavaimat? #013

Post-it öntapadós címkék a monitor körül, egy kis füzetke teleírva jelszavakkal, a legtöbb helyen ugyanaz a jelszó használata, ismerős Neked is? Szerinted ez így rendben van?

Megnézem

Megtörténhet Veled is : visszélnek az adataiddal ! Tegyünk ellene ! #012

Csak gyorsan bejelentkeztél megnézni a leveleidet, utána bezártad a böngészőt és már rohantál is tovább… volt már ilyen Veled?

Megnézem

Windows 10 telepítése kicsit profibban #011

A windows 10 telepítése, nem egy nagy ördöngösség, ami lényeges, inkább az utóbeállítások. Először is nézzük végig, hogy telepítsük fel a rendszert.

Megnézem

Mi az a felhő? #010

Ez a szó már szinte mindenhol ott van, már mindenkinek minden a felhőben van, de mit is jelent ez a szó az IT világában?

Megnézem

Miért nem akkorák a háttértárak kapacitásai, mint ami rájuk vannak írva? Átvernek? #009

Igen ! Kicsit… de inkább csak máshogy számolják, illetve ez a helyveszteség három dologból is összetevődik. Szinte mindegyik gyártóra igaz ez a három dolog, de nézzük is mik azok…

Megnézem

Melyik vírusirtót használjam? Kell használnom? Honnan jönnek a vírusok? #008

Fontos tudni, hogy amikor azt mondjuk, hogy „Tiszta vírus lett a gépem” az eléggé átfogó mondat, mivel a vírusoknak is több fajtája van. Meg hát ugye a rendszereknek is (Windows, Linux, Android). Mivel a legtöbben a Windows oprendszert használják, ezt a legcélszerűbb a kártevő-gyártóknak is megcélozni, és mi is most ezt fogjuk elemezni.

Megnézem

Megszűnik a Windows 7 támogatása 2020. Január 14-én ! Veszélyben vagyok? #007

Mi ezzel a baj? Milyen hátrányok érhetnek ezért? Azonnal gépet kell cserélnem? – Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel jogosan bárkiben, amikor meghallja a hírt. Pánikra semmi ok.

Megnézem

Ezért fog elveszni az összes képed a telefonodról ! #006

Mennyi, de mennyi ember keresett meg azzal, hogy elromlott valamilyen eszköze, de a fotók azok nagyon kellenének Neki, mert azok pótolhatatlanok. Ez így van. A pillanat csak egyszer van, gondoskodni kell, hogy meg tudd mutatni unokáidnak is, mint ahogy anyukám mutatta nekem a régi fotókat.

Megnézem

Virtuális Gépek? Mire használhatóak? Neked is hasznos lehet. #005

Egy számítógépen több számítógép? Furcsán hangzik? Ez a virtualizáció. Ma már egy nagyon elterjedt technológia, főleg szerver parkokban, de vajon otthon is tudom használni? Van értelme?

Megnézem

Windows aktiválási módszerek #004

Aktiválja a Windows-t ! Ismerős a felirat? Általában telepítés után pár nappal megjelenik a jobb alsó sarokban. Nézzük mit lehet ezzel tenni?

Megnézem

Internetes fizetés. Merjem, ne merjem? A szomszéd már mindent így vesz. #003

Ez már az a korszak mikor a telefont a kezünkbe vesszük, megtaláljuk a kiszemelt terméket, pár kattintás, és ki is van fizetve a termék, és jó esetben pár napon belül hozza a futár. De vajon biztonságos ez? Nem nyúlhatják le a pénzem?

Megnézem

SSD és HDD egyszerre egy gépben? Hát persze !

Aki filmeket, fotókat tárol a gépén az tudja, hogy semennyi hely nem elég, mindig kellene még pár GB pluszba. Ezt SSD-ből finanszírozni elég drága lenne. Erre bizony jelenleg jobb a jól bevált HDD.

Megnézem

Lassú a géped? Vegyél bele SSD-t, a HDD helyett vagy mellé! #001

A régebbi gépek (akár asztali gép, akár laptop) lassúságának a fő oka lehet, az hogy a gép ideje arra megy el, hogy olvassa/írja a lemezről/lemezre az adatokat. Ha a masinában HDD van, akkor ez lehet a leggyengébb láncszem, ez veszi el a legtöbb időt, ez leginkább az idegrendszerünk állapotát rontja, amikor várakozni kell.

Megnézem