Hol tároljam a jelszavaimat? #013

Post-it öntapadós címkék a monitor körül, egy kis füzetke teleírva jelszavakkal, a legtöbb helyen ugyanaz a jelszó használata, ismerős Neked is? Szerinted ez így rendben van?

Megszokott az biztos, de nem a legjobb megoldás, plána nem a legbiztonságosabb. Több ingyenes szoftver is van a jelszavak biztonságos tárolására, én most bemutatok egyet, hogy lássuk, hogyan is működnek ezek.

Miért biztonságos?
Mert az összes adat, jelszavaink, linkek, stb, titkosítva tárolódik el egy fájlban amit egy központi jelszóval tudunk kinyitni. Képzeljük el, úgy, hogy az összes jelszavunkat ráírogatjuk papír cetlikre, majd azokat behelyezzük egy széfbe. De nyilván ennél a szoftver sokkal biztonságosabb és jobb jelszó kezelést nyújt.

Átlátható, mivel mappákba rendezve tudjuk tartani a jelszavakat, nem kell percekig keresgélni, hogy melyik rendszerhez hol van a jelszavunk. Ráadásul lehetőséget ad egyéb adatok tárolására is ami nagyon praktikus tud lenni, de nézzük is :

Most a KeePass programot mutatom meg, azért, mert szerintem ez átlátható, egyszerűen használható, nyílt forráskódú, és biztonságos. A 2.X verzió kicsit többet tud, érdemes azt használni.
Van belőle telepíthető és telepítés nélkül (portable) verzió is, kinek mi tetszik.

Na de hogy is néz ki valójában:

Nézd meg a videót a bemutatóhoz :)