Lassú a géped? Vegyél bele SSD-t, a HDD helyett vagy mellé! #001

A régebbi gépek (akár asztali gép, akár laptop) lassúságának a fő oka lehet, az hogy a gép ideje arra megy el, hogy olvassa/írja a lemezről/lemezre az adatokat. Ha a masinában HDD van, akkor ez lehet a leggyengébb láncszem, ez veszi el a legtöbb időt, ez leginkább az idegrendszerünk állapotát rontja, amikor várakozni kell.

De mi is az a HDD, és az SSD elnevezés?

HDD : Hard Disk Drive - "Merevlemezes meghajtó" - Mozgó alkatrész (fej, forgó alkatrész fej). Egyéb nevei : Winyó, wincseszter, merevlemez,
SSD : Solid State Drive - "Szilárdtest meghajtó" - Nincs mozgó alkatrész


Működési elv:

HDD : Mágneses elven tárolja az adatokat, amit olvasófejekkel ér el. A lemezek forognak, az olvasófej ide-oda szaladgál a lemezen, így olvassa és írja az adatokat. A modern technológia már nagyon nagy adatsűrűséget is megenged. (Az adatsűrűség az, hogy milyen pici helyen mennyi adat fér el)

SSD : Akár egy memóriakártya - memóriába tárolja az adatokat. Kifejezetten gyors működésre van optimalizálva.

 

HDD

SSD

Lassú

Gyors

Olcsóbb GB/Ft (lemezköltség)

Drágább

Akár 12TB méret

Itt az 1TB is nagynak számít

Fizikai behatásra érzékeny

Nem érzékeny

Melegedhet (főleg a gyorsak)

Nem melegszik

Van hangja (főleg a gyorsaknak)

Nincs hangja

Töredezett fájloknál lassul

Nem számít a tördezettség neki

Élettartam inkább órára van

Élettartam az írások száma miatt véges

Többet fogyaszt

Kevesebbet fogyaszt

 

A táblázatból is látszik, hogy van amire a HDD jobb jelenleg, van amire az SSD. Sokszor célszerű kombinálni őket: a rendszert és a programokat az SSD-de telepítjük, ezáltal jó gyors gépet kapunk, a HDD-re meg mehetnek filmek, zenék, videók, fotók, akármi ami sok helyet foglal. Erről van külön videóm is, ezt is nézd meg.
Laptopba én kizárólag SSD-t javaslok már csak a fizikai terhelés miatt is, cipeled, mozgatod, leteszed az asztalra miközben működik, a HDD-nek ezek nem kifejezetten a kedvencei.
Viszont, ha egy 7/24-es kamera rögzítő rendszerről beszélünk, akkor pedig az SSD nem jó erre a célra, mert az írások száma sajnos véges. HDD-ből erre vannak kifejezetten erre gyártott típusok.

Köszönöm, hogy figyelemmel kísérsz, a következő videóban megnézzük, hogy vajon milyen módon lehet egy laptopba egyszerre HDD-t és SSD-t is betenni.