Otthoni hálózat felépítése, LAN, WAN, stb. #016

Sokszor találkozunk ezekkel a szavakkal, de nem mindegyikről tudjuk, hogy mit jelent. Többféle vezetékes internet van, de ami mindenkinek világos, hogy a szolgáltató behúz egy kábelt, rátesz egy eszközt. Vagy mobilnet esetében ad egy SIM kártyát, és egy eszközt. De mi a szerepe ezeknek?

Nézzük csak kicsit részletesebben, hogyan is épül fel egy otthoni hálózat.

A legfontosabb számunkra a “két oldal”, a LAN és a WAN, a LAN a mi otthoni hálózatunk, a WAN a szolgáltatóé.

A szolgáltatókról Itt is többféle megoldás van, 3 típust említenék meg:

  1. Amikor behúz egy TV (koax) vagy optikai kábelt, és a betéri eszközt a lakásunkba (házunkba) teszik.
  2. Amikor a társasházba teszik a “központot” és hozzánk csak egy hálózati kábel jön be.
  3. Mobilnet, amikor egy mobilszolgáltatót használunk internet hozzáférésre, és Ő ad, vagy nekünk van egy SIM kártyát fogadó eszközünk.

Aztán a kapcsolat típusokból is többféle van, de ezt majd egy másik cikkben megbeszéljük.

Régen, szinte csak az első megoldás létezett és szinte mindig külön volt a modem és a router, manapság pedig egybe szerelik őket.

De mi az a modem, és a router ?
A modem : Ez az eszköz felel a kommunikációért a szolgáltató és lakásunk között. Ebből nagyon sokféle van, attól függ milyen a kapcsolat típusa. Ez lehet telefonvonal, kábelTV, optikai kábel, és még jó pár egyéb típus. A jel fogadása, és küldése a feladata. Ő az egyik alapréteg a hálózatban, azért felel, hogy a kommunikáció, stabil, gyors, legyen.

A router : Ez leginkább akkor szükséges amikor több eszköz van az otthonunkban ami szeretne az internethez csatlakozni. A router a forgalomirányitó, ő felel azért hogy a tudja, hogy a ki és bejövő adatokat hova, melyik eszköznek kell továbbítani.
Manapság egybe szerelik őket egy úgynevezett AccessPoint-al igy a Wifi kapcsolatokat is Ő kezeli. Köznyelven ez lett a “Wifis rúter”.

A szolgáltatók nagy része, már olyan eszközt ad amiben ezek egy eszközbe vannak épitve, ez nekik is jobb, mert igy garantálhatják a jó hálózati kapcsolatot (nem az van hogy valamiből gagyit vettünk és azért akadozik a net), illetve nekünk is jobb, mert nem kell 2-3 eszköznek helyet/áramot biztositani.

Na nézzük azt a pár rövidítést amit érdemes ismerni:

WAN - Wide Area Network - Nagy kiterjedésű hálózat. Az a szolgáltató hálózata, összetett és bonyolult hálózat, és mi vagyunk neki az egyik végpont. Úgy is mondhatjuk, hogy ezen keresztül kapjuk az internetet. Ennek egy tipusa a WWAN ami a Wireless WAN, a mobilnet kapcsolat.

LAN - Local Area Network - Helyi hálózat. Ez az ami a mi lakásunkban / házunkban van. Az összes eszközünk a helyi hálózaton keresztül kapcsolódnak a routerhez, vagy egymáshoz.

WiFi - Wireless Fidelity - Vezeték nélküli hálózat. A WiFi is a LAN, tehát a helyi hálózat oldalon van, az okostelefonok, tabletek, és laptopok elterjedésével ez a legsűrűbben használt hálózati tipus. Előnye, hogy nem kell fizikai kábel kapcsolat, emiatt nagyon kényelmes.

 

A mostani otthoni routerek már eléggé multifunkciós eszközök :

  • Szolgáltató függően van bennük modem (ha nem közvetlen LAN hálózati kábel van behúzva)
  • Van bennük router (az adatcsomagok irányitásáért)
  • Van bennük access point  (a wi-fi csatlakozásért)
  • Van bennük switch (hogy legyen több LAN PORT 2-8 db általában)

 

A LAN a helyi hálózat, ahol a mi eszközeink vannak. Pl: TV, laptop, asztali gép, akár NAS, de ide sorolható az összes okosotthonos eszköz, például a WiFis légkondi. Attól függetlenül, hogy kábelen, vagy wifin csatlakoztatott eszközök vannak, attól mèg ugyanaz a helyi hálózat, csak a csatlakozás módja más.

Sokszor érdemes kábelen csatlakoztatni amit lehet (pl: TV, vagy állandó helyen használt laptop), mert stabilabb, gyorsabb kapcsolatot eredményez, és a wifis eszközök elől sem “eszi el” a sávszélességet, és mellesleg biztonságosabb is, mivel a kábelen történő kommunikációt - fizikai hozzáférés hijján - nem igazán szokták lehallgatni/feltörni.

Az otthoni hálózatokban a router kiemelkedő fontosságú, mivel ő felel azért, hogy az összes eszközünk tudjon kommunikálni ugyanazon az egy kapcsolaton. Tudnia kell, hogy melyik eszköz milyen kérést indít, és a választ is követnie kell, hogy ugyanaz az eszköz kapja meg aki indította a kérést. Ez memória és processzor igényes feladat, pláne, hogy egy gép is nyithat több száz, vagy ezer kapcsolatot (pl: Torrentezésnél)

Érdemes kicsit jobb, közép katergóriás routert venni emiatt. Az sem baj, ha WiFi modul is modernebb benne, de erről van egy külön videóm amit mindenképpen meg kell nézned.