Mitől megy tönkre a laptop akkumulátora? #015

Ugye arról már hallottunk vagy tapasztaltuk, hogy a laptop akkumulátora „idő előtt” meghal, vagy legalábbis sokat romlik a teljesítménye.

Van egy jó és egy rossz hírem.
Kezdjük a rosszal : sok új (főként vékony) laptopból NEM lehet kiszedni az akkumulátort, így muszáj mindig töltenünk, amikor töltőről használjuk a gépet.
De a jó hír, hogy sok laptopnak még mindig kivehető az akkumulátora, és képeset működni csak töltőről is.

Na de miért nem lehet állandóan feltöltve?
A gyártók ki akarják maximálisan használni az akkumulátorok kapacitását, hogy még jobb üzemidőt tudjanak adni. Az akkumulátorok szinte kizárólag Lithium Ion technológiásak, ezeknek pedig vannak jó és rossz tulajdonságai. Jó, hogy gyorsan tölthető, könnyű, méretéhez képest nagy kapacitású. A rossz pedig, hogy érzékeny. Nem szereti, ha állandóan fel van töltve 100%-ra, ha tartósan így használjuk (állandóan töltőn) akkor hamar csökkenni fog a kapacitása. De azt sem szereti, ha la van merítve, ilyenkor még gyorsabban degradálódik az akkumulátor. Sok irodalom van erre, de nagyjából elmondható, hogy a lithium akksik nagyon szeretnek 40-80% között lenni, de inkább a 40% felé, és 20% alatt tartósan már romolhat az állapota.

Hogy cselezik ki a gyártók a technológia korlátait?
A „jobb” gyártók – az elektromos autókhoz hasonlóan – nagyobb kapacitású akksikat tesznek bele a laptopba, és nem engedik teljesen feltölteni, illetve kisülni. Illetve amikor Neked 0 és 100%-ot jelez, az valójában 20-80% az akkumulátorban. Ezzel segít védeni a cellákat, de ugyebár, így jó sok elektrontól kell búcsúznunk.
Régebben voltak olyan megoldások, hogy szoftveresen meg lehetett mondani egy alkalmazásban, hogy hány %-ig töltse fel és hány %-nál kezdje újra tölteni, ezzel jól a középmezőnyben lehetett tartani az akksit, de sajnos már ezek teljesen eltűntek.

Akkor most mit tegyek?
Ha kivehető az akksi, akkor töltsd fel/merítsd le 70-80%-ra és tedd a fiókba. Használd a gépet töltőröl. Havonta egyszer vedd elő és használd egy kicsit, töltsd fel, majd merítsd le megint erre a szintre. Ezzel akár éveket is nyerhet az akkumulátor.
Ha nem kivehető az akksi, akkor nem tudsz mit tenni, bízd rá magad arra, hogy a gép jól szabályozza a akkufeszültségeket. Nem tudsz mit tenni, ha állandó helyen használod, esetleg húzd le néha a töltőről kicsit, hogy „dolgozzon” kicsit az akkumulátor.

De ez egyébként igaz a többi lithium típusú műszaki cuccra is, tablet, telefon, vagy akár csavarozó-behajtó gép.