Megszűnik a Windows 7 támogatása 2020. Január 14-én ! Veszélyben vagyok? #007

Mi ezzel a baj? Milyen hátrányok érhetnek ezért? Azonnal gépet kell cserélnem? – Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel jogosan bárkiben, amikor meghallja a hírt. Pánikra semmi ok.

Minden rendszernek megvan az életciklusa. A Microsoft 1992-ben kihozta a Windows 3.1-et, ezzel egy elég komoly fejezet kezdődött el a Grafikus oprendszerekben. Aztán utána jöttek sorban a 95, 98, ME, XP, Vista, 7,8, és most a 10. A listából is látható, hogy a Windows 7 nem most került előtérbe, konkrétan 2009 óta van jelen és nagyon komolyan elterjedt oprendszer lett.
Nem is volt rossz a Win7, nagyvállalatoknál Én is évekig manageltem Win7-et, egész jól skálázható rendszer volt. Akit tudta és megtehette a Win8-at kihagyta, nem volt egy nagy durranás, viszont a Win10 megint egy használható rendszert ad nekünk.

Na de nézzük is miért baj nekünk ha egy „lejárt”, támogatásból kivont oprendszert használunk:
Ami a legfontosabb és legnagyobb baj, hogy megszűnnek a frissítések. A frissítések biztosítják, hogy a rendszerünk naprakész legyen az új veszélyekkel szemben, vagy éppen tartalmazzák a technológiai újításokat. Ha egy biztonsági csoport felfedez egy hibát (akár egy biztonsági rést) akkor azt általában pár napon belül frissítésekkel befoltozzák, így nem leszünk kitéve a veszélyeknek.
A következő probléma, hogy előbb utóbb a böngészők sem fognak frissítéseket kiadni nem támogatott rendszerekre. Tehát az oké, hogy a Windowsba beépített Internet Explorer már nem frissül, mert megvonjuk a vállunkat, és mondjuk, hogy én úgyis Chrome-ot vagy Firefox-ot használok, csak a bibi az, hogy a előbb utóbb ezekre sem fog feltelepülni az újabb verzió, mivel az alap rendszert nem tartják megbízhatónak.  A Windows XP esetében is ugyanez van, hogy a mostani böngészők nem települnek fel alá. Persze ezek még hoszzú hónapok is lehetnek mire kifutnak az alkalmazások , nem kell azonnal új gépért rohanni a számtech boltba.

De kell egyáltalán új gép hozzá?
Nem feltétlen, a Windows 10 talán még jobban is optimalizált mint a Win7, mivel sokszor tabletre kerülnek rá rendszerként, és ott is jó teljesítményt kell nyújtaniuk.
Elsőre azt mondanám, hogy a most 64 bites Windows 7-en van, és van 4 GB memóriánk akkor nagyon esélyes, hogy jó lesz Windows 10-el is a masina.

Honnan tudom , hogy hány bites a gépem, és mennyi memória van benne?
(Start Menü >) Sajátgép > Jobb gomb > Tulajdonságok

Ingyenesen áttérhetek a Windows 10-re?
NEM ! Ahogy néztem, nem biztosít ingyen áttérést a Microsoft, meg kell venni egy licenszet a Windows 10-ünkhöz. Ezt ha jó helyen vesszük a licenszet, párezer forintos kiadást jelent. Ha rosszabb helyen akkor 10-20-30 ezer forintot is.

A Windows aktiválásáról van videóm, nézd meg azt is, érdekes lehet számodra.

Honnan szerezzem be a Windows 10-et?
A Windows 10 telepítő ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Eldönthetjük, hogy a telepítőt DVD-re, vagy USB meghajtóra (Pendrive) tesszük.

Telepítés után a Windows természetesen aktiválatlan marad, ezt majd aktiválnunk kell egy termékkulccsal.