Melyik vírusirtót használjam? Kell használnom? Honnan jönnek a vírusok? #008

Fontos tudni, hogy amikor azt mondjuk, hogy „Tiszta vírus lett a gépem” az eléggé átfogó mondat, mivel a vírusoknak is több fajtája van. Meg hát ugye a rendszereknek is (Windows, Linux, Android). Mivel a legtöbben a Windows oprendszert használják, ezt a legcélszerűbb a kártevő-gyártóknak is megcélozni, és mi is most ezt fogjuk elemezni.

Honnan jönnek a vírusok, miért lesz tiszta vírus a géped?
A vírusok legkönnyebben értelemszerűen az internetről jönnek. De hogy? Nem sétál be magától azért mert egy hírportált megnézel, vagy küldesz pár üzenetet a facebook-on. Általában valami csodaszuper letöltés eredménye, hogy bejön a kártevő. De mikben vannak benne a kártevők? Hát a legjobban keresett dolgokban, amik javarészt nem is túl legálisak. Pl: valami játékhoz feltörés, windows aktiváló cuccok, letöltött programok keygen-nel. De ide sorolnám még az illesztőprogramokat is. Ezek szinte biztos, hogy veszélyt rejtenek magukban. Vagy esetleg a böngésző sérülékenységeit kihasználó szintén nem túl legális oldalak azok amik veszélyesek lehetnek.

Kell vírusírtó?
A Win10-ben is benne van a Windows Defender nevű vírusírtó alapból. Egyik beépített vírusírtó sem a legprofibb, de a semminél azért sokkal jobb. A legegyszerűbb módja a megelőzés. Van egy Windows telepítésről szóló videóm ami tartalmaz pár tanácsot a vírusok ellen is.
De szóval, hogy kell-e: Nekem nem! Hogy miért? Mert nem töltök le kétes tartalmú szoftvereket a netről. Ez igaz a mobilos alkalmazásokra is, amiket nem az áruházból szedünk le és telepítjük. Ha valami nagyon kell és le akarom tölteni és kipróbálni, akkor csinálok rá egy virtuális gépet – erről is van videóm – és már ki is tudom próbálni a szoftvert, mielőtt tönkrevágná a rendszeremet.
De sokan használnak ingyenes/előfizetéses vírusirtókat, amik persze tök jók, csak mindig van mit foglalkozni velük. Ezt talál, azt talál , erősítsd meg, hogy szeretnéd-e, stb, és ha rányomod, hogy IGEN persze, akkor ugyanott vagy mint, ha nem lenne. Ráadásul mindegyik erőforrást használ (némelyik nem is keveset) így érezhetően lassítja a gép működését, ez egy gyengébb gép esetén tragikus lassúsághoz is vezethet. Ráadásul egy csomó olyan kérdést tehet fel amit nem tudsz eldönteni, hogy biztonságos-e vagy nem, de mivel szeretnéd, hogy tovább menjen, engedélyezni fogod.

Amikor letöltesz valamit, célszerű a futtatható állományt ezen az ingyenes weboldalon megnézetni:
www.virustotal.com
Itt egyszerre több 70+ vírusirtó motorja szkenneli át az állományt, ha van benne valami, ezek megtalálják.

Összefoglalva, én azt mondom, hogy ha be tudod tartani, hogy nem töltesz le és telepítesz minden megaszuper programot a netről, akkor nem kell a gyári Windows Defenderen kívül más. Ez így olcsóbb is, és a géped is gyors marad.