Ezért fog elveszni az összes képed a telefonodról ! #006

Mennyi, de mennyi ember keresett meg azzal, hogy elromlott valamilyen eszköze, de a fotók azok nagyon kellenének Neki, mert azok pótolhatatlanok. Ez így van. A pillanat csak egyszer van, gondoskodni kell, hogy meg tudd mutatni unokáidnak is, mint ahogy anyukám mutatta nekem a régi fotókat.

Mivel a legtöbb fotó napjainkban telefonnal készül, vegyük is ezt előre.

Mi történik a fotózás után?
A fénykép mentésre kerül a telefon memóriájába (vagy jobb esetben memóriakártyára), ezután szépen visszanézzük, hogy jól sikerült-e és örülünk, hogy megvan a jó pillanat.
Egyre kevesebbet használunk asztali gépeket, laptopokat, most már mindent a telefonról intézünk. Emiatt ritkábban is mentjük le időszakosan a képeinket a gépre, sőt szinte már egyáltalán nem mentenek az emberek gépre, nagyon ritka.

Már régebb óta elterjedt egy technológia, amit még mindig nem használ sajnos mindenki : a felhő.
Amikor nyitsz egy Google fiókot, mert mondjuk Androidos telefonod van, vagy egy e-mail címet szeretnél, akkor nem csak egy levelezőt kapsz, hanem egy komplett szolgáltatás csomagot is. Van benne sokminden, de minket most a Google Photos érdekel.
Hogy miért nem az Apple iCloud-ja? Mert a Google Photos ingyenes korlátlan fotófeltöltést biztosít.
(Az iCloud-ban nincs korlátlan tárterület szolgáltatás)

Az ingyenes tárterület a fotók minőségét illetően is nagyon jó. Jelenleg azokat a képeket méretezi át 16 Megapixelesre, amik meghaladják ezt a méretet, ráadásul a FullHD (1080p) videókkal is így jár el.
Egy átlagos telefon nem tudja kihasználni még ezt a minőséget sem, szóval teljesen megfelel biztonsági mentésre.

Mire van ehhez szükség?
Androidos telefonokon általában gyárilag rajta van, csak nincs elindítva egyszer sem, így nem menti a fotókat. Ha nincs rajta telefonunkon, akkor mindenképpen töltsük le az Áruházból.
Apple eszközökre is ugyanúgy le lehet tölteni és beállítani az automatikus mentést.

Miért félnek tőle az emberek?
Mert ugye a „netre menti”, „bárki láthatja”, „az én fotóimat ne nézegesse senki” hozzáállás az oka. A mi adatainkért mi felelünk. Korábbi videómban már volt szó róla, hogy hogyan védekezzünk a „feltörés” ellen. Röviden a lényeg : Válasszunk erős jelszót, amit csak ehhez használunk. Ne adjuk ugyanazt a jelszót, vagy hasonló kitalálhatót, amit máshol használunk.

Összeesküvés hívőknek ajánlom:
Ugye azt mi sem gondoljuk komolyan, hogy Google-nél dolgozó emberek látják a mi adatainkat? Biztosan van valami űberkirály admin jogosultsággal megáldott csoport aki a munkájából adódóan esetleg(!) hozzáférhetne, de a több 10 (100?) millió Google Account közül pont nem a miénket fogja nézegetni. Ennél már annak is sokkal nagyobb az esélye, hogy a lakásunkba betörve elviszik azt a pendrive-ot, vagy külső HDD-t amin a képeket tartottuk.