Mi az a felhő? #010

Ez a szó már szinte mindenhol ott van, már mindenkinek minden a felhőben van, de mit is jelent ez a szó az IT világában?

Ez egy egyszerűsített fogalom és egy ötcsillagos marketing húzás… Ami felhő (Cloud) az biztos nagyon jó, biztos nagyon menő, mert minden nagy szolgáltató adja ki Cloud nevű szolgáltatásait.

Nézzük kicsit meg, hogy mi van e mögött:
A felhő összefoglaló neve a szolgáltatásoknak, van tárhely felhő, szolgáltatás felhő, virtuális szerver, mindenféle felhő. Cloud Computing-nak is nevezik, ami a felhő alapú számítástechnikára utal.
Legegyszerűbb felfogásban : A felhő egy egyszerűsített IZÉ, ami mögött bonyolult gépparkok, hálózatok, stb húzódnak, de minket csak a szolgáltatás érdekel, a többi részlet nem. Ami nem a saját gépünkön van adat, hanem mondjuk egy gmail-ben csatolmányként, Google Drive-ban, Dropboxban, bárhol az már a felhőben van.

Egy egyszerű példa : Ha van gmail-es címünk, akkor ugye nem csak email szolgáltatást kapunk ezért, hanem pl Google Drive szolgáltatást is, ami ugye egy tárhely szolgáltatás.
Ha ide másoljuk a fontos adatainkat akkor azt nyerjük vele, hogy:
- biztonságban vannak mentés szempontjából (ha elszáll a gépünk ez tutira meglesz)
- bárhonnan elérjük őket ahol van internet.
- nem kell más adathordozón magunkkal cipelni a fájlokat

Nagyjából mindegyik tárhely felhőszolgáltató hasonló szolgáltatásokat nyújt.

Vannak VPS (Virtuális Privát Szerver) felhő szolgáltatók is, akinél Virtuális Szervert tudunk bérelni. (Ha nem tudod mi az a Virtuális Gép, nézd meg a videóim között.) Itt egy darabot bérlünk a nagy gépparkból, és arra használjuk amire csak szeretnénk, lehet a saját weboldalunkat szolgálja ki, egyéb – akár céges – szolgáltatásokat is tudunk rátenni. A lényeg itt is az, hogy minket nem érdekel a mögöttes technika, mi ezt a szolgáltatást szeretnénk, ezért fizetünk, a többit oldják meg ők.

Összegezve: A felhők „mögött”, ugyanúgy interneten keresztül elérhető szerverek, szerverparkok, hálózatok állnak, akik sokféle szolgáltatást kínálhatnak: tárhely, szerver, adatbázis, stb. , de egyszerűsítve felhőnek hívjuk őket. Így egyszerűbb és menőbb.