Windows aktiválási módszerek #004

Aktiválja a Windows-t ! Ismerős a felirat? Általában telepítés után pár nappal megjelenik a jobb alsó sarokban. Nézzük mit lehet ezzel tenni?

Szögezzük le az elején : Nem vagyok licensz szakértő, rengeteg licenszelési módszer van a Microsoftnál, és most azokkal foglalkozok, amik a legegyszerűbbek és legtöbbet használtak. Ez az epizód  csak azért készült, hogy valamennyire el tudjuk képzeli, hogyan is történik a licenszelés.

!! A Windows nem ingyenes operációs rendszer, használatért fizetni kell. !!

A neten keresve találunk egy tucat olcsó (jellemzően külföldi) viszonteladót, akiktől legális licensz kulcsot tudunk venni.

A Windowsnak is van pár verziója : Home, Pro, Enterprise, Education, és Server.
Ebből a Home a leg „lebutítottabb”, de a hétköznapi használatra otthonra tökéletesen elég (Ez a verzió nem is aktiválható a céges módszerekkel). A legelterjettebb a Pro verzió.

Otthoni használat aktiválási módszerei:
OEM license key, azaz a géphez adott (vagy külön vásárolt) termékkulcs beírása, vagy mostanában divatos, hogy a gyártók az alaplapi chipbe írják a licensz kulcsot, így mikor megvesszük a gépet és telepítjük (vagy már elő van telepítve), akkor azonnal aktiválódik. Ez a legkényelmesebb formája az aktiválásnak, ami kicsit rossz, hogy nem dönthetsz arról, melyik verziót veszed meg. Ha chip-en Home típusú licensz van nem tudod aktiválni vele a Pro verziót.

Üzleti (céges) aktiválási módszerek: KMS, vagy MAK

Illegális : pl:KMSpico

 

Otthoni használat:

Az otthoni licenszet, vagy a géppel vesszük és adnak hozzá egy aktivációs kódot, vagy beleírják az alaplapon található chip-be és telepítés után azonnal aktív lesz.

Ez viszonylag egyszerű ezzel nincs gond, megvetted, használod. Egy gépre szól a licensz ! Ha Ezt a kódot elkezded több gépen használni a második/harmadik után már nem fog aktiválni, érvénytelenné válik a kulcs. Ne tegyük, vigyázzunk rá.

Hogy jön rá a microsoft, hogy már használtuk ezt a kódot?
Mivel online történik a dolog bejegyez a saját szerverükön erre a licensz kulcsra a gépünk adatait.

Azok a dolgok, amiknek a cserélje esetén újra kell aktiválni a windows-t:

  1. Processzor (CPU)
  2. Bizonsági chip (TPM)
  3. Alaplap csere

Azok a dolgok amik cseréje esetén biztosan nem kell újra aktiválni a windows-t.

  1. HDD/SSD csere
  2. Video kártya csere
  3. Memória bővítés

Ez nem azt jelenti, hogy újra meg kell vásárolni a Windows licenszet, de újra kell a neten aktiválni. Ezen hardverek a gép alapja, így a cseréjük sem mindennapos művelet.

 

 

 

Üzleti (céges) használat:

MAK : Multiple Activation Keys - Többször aktiválható kulcs. Ez a több licensz kérdése, akár több 100, vagy több 1000. Szerződéstől függően, nagyon hasonlít az otthoni licensz kulcsra, csak itt egy kulcs sok gépre aktiválható.

KMS : Key Management System : Nagyvállalati megoldás, ahol nem tudnak minden egyes géphez odamenni, és bepötyögni a kódot. Itt egy erre kialakított szerveren fut a KMS szolgáltatás. Ez akár több ezer gépet is aktivál a hálózaton. És itt a gépek nem egyesével aktiválnak a Microsoft felé neten (ez plusz pozitív, hogy ehhez nem kell internet kapcsolat), hanem a KMS szerver beszélget a Microsoft szerverével és mondja meg neki, hogy miből mennyi licenszet használ a cég/szervezet.

A szervezeti gépek a hálózaton megtalálják a KMS szervert és bizonyos időközönként ide jelentkeznek be aktiválásra. Ilyenkor az adott gép 180 napra megkapja a licenszét, természetesen, ha a gép másnap újra kéri a licenszet a szervertől, akkor újraindul az a 180 nap. Ez inkább a laptopoknál hasznos, mert ott ha mondjuk hazavisszük a céged gépet, akkor is aktiválva marad 180 napig. Aztán újra „be kell mutatni” Őt a szervernek. Ha ez nem történik meg, akkor „aktiválatlan” lesz.

És mi van ha a saját gépemet félévente „becsempészem” a munkahelyre aktiválni? „Úgyis mindegy nekik az a plusz 1 licensz”

Természetesen egy jól kialakított cégnél nem működik, hogy a saját gépemet beviszem és az ottani hálózaton aktiválom, mert ez már ott elbukik, hogy rácsatlakoztatom a hálózatra (letilt a hálózati eszköz, nem kap IP címet, stb). Ne csináljuk, továbbá ez amúgy sem túl legális.

 

Legutolsó felvonás : az illegális aktiválások:

„Nem adok pénzt ezért”, „Nem fogok a oprendszerért fizetni”, „Inkább rendszer nélkül veszem a laptopt, mert olcsóbb”… Na igen, ezt sűrűn hallani… Ez a legveszélyesebb forma, mivel sokan letöltik a netről a „Best Win10 activator” vagy „100% working activator” programokat, amik kb arra jók, hogy telehányják a gépet vírusokkal, spyware-ekkel, zsarolóvírussal, bármivel. Ezeket remekül teletűzdelik minden „jóval” a kedves programozók, mert így nagyon sok ember gépére bejuthat.

De miért kell letölteni valamit ehhez??

Ezeknek a programoknak a működése viszonylag egyszerű, és működnek is valóban. Egy KMS szervert emulálnak a gépen, eljátsszák, hogy Ők a KMS szerver a Windows ha tőlük kér aktiválást akkor ’rábólintanak”, és akitválódik a windows. Természetesen ezt a programot a gépen kell hagyni, mert 180 nap múlva megint lejárna a windows, és ilyenkor újraaktiválja.
Az egyik legismertebb ilyen program a KMSPico, amit többszáz vagy ezer oldalról is le lehet tölteni, természetesen vírusos formában. Ha valaki megtalálja az eredi KMSPico-t az is rosszul jár, mert a legtöbb víruskereső felismeri, hogy „HackTool” és letörli… A windows sajátja is.

 

Na de akkor hogy szoktak „okosan” aktiválni?

Kizárólag tanulási céllal ismertetem a biztonságos megoldást. (!)
Valóban KMS szervert kell emulálnunk. Ez már egy kicsit összetettebb tudást igényel.
Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás : Kell egy virtuális gépet csinálni a gépünkre amin egy Linux-ot futtatunk és a GitHub-ról nyílt forráskódú KMS szervert letöltve és telepítve máris tudjuk a hálózatunkon lévő (igen, nem csak a gépünkön lévő) ÖSSZES windows-t és Office-t aktiválni. Eztán a virtuális gépet 180 napig pihentethetjük.

A legprofibbak OpenWrt-s routerükbe (az OpenWrt egy nyílt forráskódú linuxos router oprendszer) telepítenek egy KMS szolgáltatást, így a hálózatra kötött windows-os gépek azonnal megtalálják és aktiválódnak.

De a legbiztonságosabb : meg kell venni a licenszet valami online viszonteladótól olcsón :)