Mi az a NAS? Mire jó ez Nekem? #017

A NAS a Network Attached Storage rövidítése, ami magyarul kb Hálózatra Csatolt Adattárolót jelent. Sokan nem ismerik, pedig nagyon hasznos kis szerkezet tud lenni.

Miért kell ez Nekem, mire jó a NAS?
Biztos volt már olyan problémád, hogy nem volt elég hely a gépeden, és ide-oda kellett másolgatni az adatokat, hogy felszabadíts némi helyet. Aztán ugyanezt eljátszottad egy másik gépen. Aztán bosszankodtál, hogy nincs rajta mindkét gépen az adott cucc.
Ennél sokkal komolyabb dolgokra is képes egy NAS, nagyon sok típus létezik 20.000Ft-tól több százezer forintos tételig, mindenki megtalálhatja a hozzá illőt.
Ha a dobozt szakmai szemmel nézzük, akkor elsődlegesen ő egy fájlszerver. A fő profilja az, hogy fájlokat tudjunk tárolni rajta, amihez utána hálózaton keresztül hozzáférünk. De ennél azért egy olcsóbb katergóriás NAS is sokkal többet tud.

De nézzük is a fizikai felépítését:
Először is van benne egy alaplap, ami egy pici számitógép, nagyrészt kis linuxos szoftverrel. Nem kell megijedni, tökéletesen kompatibilis Windowsos rendszerekkel is. Az olcsóbb modellekbe gyengébb processzor és kevesebb memória (RAM) kerül, ami miatt lassabbak, és kevesebb funkció érhető el rajtuk.

Aztán van rajta legalább egy hálózati csatoló, ami általában gigabit ethernet. Ez felel azért, hogy rá tudjuk kötni a helyi hálózatunkra. Néha még tesznek rá WiFi-t, de ez egy NAS-on több szempontból is komolytalan.

Aztán a egyik fő szempont, hogy mennyi és mekkora meghajtó hely van benne. Van olyan pici amibe laptop méretű, 2.5 colos HDD-k valók, de inkább a “nagy” méretű 3.5 colos tipusokat ajánlanám. A meghajtók száma azért is számit, mert amelyik 2 vagy több lemezt tud fogadni, ott tudunk választani általában valami RAID funkciót, amit az adatok biztonságos tárolását teszi lehetővé több HDD-n. Például ha 2db egyforma 1 TB-os HDD  van a NAS-ban, és beállállitjuk a “tükrözést” akkor összesen 1 TB helyet kapunk, mivel a adatokat mindkét lemezen eltárolja. Ha bármikor megsérül az egyik HDD, akkor sincsenek veszélyben az adataink. De ha nem tárolunk rajta fontos dolgokat, pl csak filmeket, akkor is jól jöhet a 2 férőhelyes NAS, hiszen ha később kevés lesz a hely, csak be kell dugni egy másik HDD-t és már meg is nőtt a tárolókapacitása.

Milyen szolgáltatások szoktak lenni egy NAS-on?

  • A legfőbb ugye a fájlszerver szolgáltatás. Itt általában fel tudunk felhasználókat különböző jogosultságokkal, hogy ki mit érhet el.
  • Valamilyen RAID funkció, 2 vagy több lemezes NAS esetén.
  • Távoli elérés funkició, hogy akár mobilról is elérjük az otthon tárolt dolgainkat.
  • DLNA funkció, ami legfőképpen arra jó, hogy a NAS-on tárolt média tartalmakat (pl: Filmek) közvetlenül a helyi hálózaton lévő TV-n tudjuk nézni. Ez nagyon kényelmes módja a TV-zésnek.
  • BitTorrent funkció is szokott lenni, igaz elég gagyi általában, de van, és ezzel rá lehet bizni a le és feltöltést.
  • Nyomtató szerver funkció, ha van rajta USB port, akkor általában tudja, a nyomtatót rákötve, bármelyik hálózaton lévő eszközünk tudja használni.

 

Összességében nagyon hasznos kis eszköz én mindenkinek ajánlom akár otthonra, akár egy kis irodába, ha nincs már szerver. Vagy akár egy biztonsági mentés tárolására alkalmas eszköz válhat belőle, amire nap mint nap lementhetjük a fontos fájlainkat.