Van céged, de nem tudod hogy tudnának távmunkában dolgozni a kollégák? #018

Amikor fontos, hogy a munka mindig haladjon, de nem minden kolléga tud feltétlen bejönni, biztositanunk kell távoli elérést. Természetesen itt az olyan munkakörökre gondolok amik végezhetőek távolról. Egy bolti eladói pozícióban, vagy egy pék esetén ez nem igazán működik :)

De akkor miért nem igy dolgozunk állandóan?

Sok helyen van HomeOffice lehetőség, a cégek meglátták benne a jövőt. Aki ellene van, az általában nem látja az előnyeit, arra gondol, hogy kerüli a dolgozó a munkát otthon, azért mert nem látja Őt fizikailag a helyén. Egy jól kidolgozott rendszernél - ahol mindenki tudja mi a dolga - nem kell ilyenen aggódni.

De azért sokkal jobbat tesz a csoportmunkának, ha találkozunk egymással, beszélgetünk, stb. fontosak a személyes kapcsolatok is.

 

Milyen megoldás van arra, hogy több kolléga is tudjon távolról dolgozni?

A legelterjettebb a VPN szerver, én is ezt ajánlom mindenkinek, ez most a legbiztonságosabb és legelterjetebb technológia. Nem csak felhasználónévvel és jelszóval azonosithatjuk magunkat, hanem egy biztonságos tanusitvánnyal is.

Itt mindenki a saját eszközén (asztali gép, laptop, tablet, telefon) csatlakozik a céges hálózathoz és éri el az erőforrásokat (fileszerver, email, távoli asztal szerver, stb). Teljesen ugyanolyan, mint ha itt ülne a gépénél, és itt dolgozna.

Nagyon kényelmes megoldás, mert szinte korlátok nélkül, bárhonnan tudunk igy dolgozni.

 

Milyen eszközök kellenek ehhez?

A VPN szerver elég sok eszközzel megvalósitható. A legolcsóbb megoldás egy kis cégnek valami olyan eszközt keresni, ami támogat VPN szerver funkciót, ez lehet egy komolyabb router, vagy akár egy NAS is.

Természetesen egy saját kis szerver erre a tökéletes megoldás, mondjuk egy ingyenes OpenVPN szerver. Erre kezdetben bámilyen kis gép jó lehet, akár egy Raspberry Pi miniszámítógép is.

Persze ez nyilván egy kisvállalkozásra igaz, sok ember esetén, már “kevés” ez a megoldás.

 

Gyerünk megcsinálni !

NAS-okból sok féle van igy értelmetlen lenne egyet bemutatnom, inkább a külön VPN szerver mellett teszem le a voksom.

A következő videóim be is mutatják a gyors és egyszerű OpenVPN szerver telepitést. Ezekkel viszonylag kevés tudással is gyorsan lehet saját VPN szerverünk.