Fájlok és adatok titkosítása #021

Bemutatom a fájlok titkosítását és egy ehhez szükséges alkalmazást.

Fájlok titkosítása, hogy biztonságban legyenek az adataid.

Miért kell titkosítani?
Hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá adatainkhoz, szükséges megvédenünk a saját adathordozóinkat, vagy adattárolóinkat. Ha hozzá is férnek valahogy (adatlopás, eszközlopás, stb) akkor se tudjanak mit kezdeni az információval, vagy legalábbis hatalmas erőbefektetéssel érjék el az adatokat, ami már nem fogja megérni Nekik.
Ha online küldünk át számonkra érzékeny adatokat, akkor is célszerű titkosítani, így ha véletlenül (akár később) kiderül, hogy a fájl rossz kezekbe jutott, akkor sem kell az adatok miatt aggódnunk.

Feltörhetetlen a titkosítás?
Természetesen nem, mint ahogy semmi sem, csak egy jól kiválasztott titkosítás esetében, a feltörés akár évekbe is telhet és iszonyatos számítási kapacitást – és ezzel pénz -  igényel, így nem fogja megérni a foglalkozást.
A feltörés módja nagyban befolyásolja a feltörési időt. Egy viszonylag átlagos gép processzora elég lassú erre a feladatra, de egy jó videókártya (GPU) akár 100x -os sebességet is elérhet, ezzel századára rövidítve az időt. Komplett szerverfarmok vagy zombihálózatok is iszonyatos sebességre képesek, de erről majd egy másik videóban foglalkozunk.

Hogy működik a titkosítás?
A titkosítás 3 dologból áll:
- titkosítandó adat
- titkosító kulcs (ez lehet pl : előre kitalált algoritmus, jelszó, „kulcs”, tanúsítvány)
- titkosítási algoritmus
Ezekből az adat ugye adott, például egy file amit titkosítani akarunk, az algoritmust rábízzuk általában a titkosító szoftverre (vagy akár ki is választhatjuk, ha érünk hozzá), ami pedig a legfontosabb számunkra az a titkosítási kulcs, ami lehet az egyszerűség kedvéért egy jelszó is. Ezt nagyon fontos jól eltenni, mivel e nélkül többé nem fogunk hozzáférni a fájlhoz ami el lett titkosítva.

Mivel titkosítsuk a fájlokat?
Sokféle alkalmazás létezik a fájlok/mappák titkosítására, abszolút alap szinten talán a jelszavas ZIP a legegyszerűbb…
Én most az egyik legnépszerűbbet mutatom be, ami a VeraCrypt. Ez pont elég arra amire kell : fájlokat titkosít és „kinyit”.
Ez remekül fogja szemlélteteni a titkosítást.
Ezzel egy olyan fajta titkosítást valósítunk meg ami egy titkosítási konténert hoz létre, és abba lehet tenni a fájlokat. Ezt a konténert egy meghajtónak fogjuk látni a Windows-ba, így könnyű kezelni.

Egyébként egy hagyományos tömörített ZIP állomány is képes jelszavas védelemre ami a titkosítás egyik formája (és talán a legsűrűbben használt).

Nézzük is… a Példában az egyszerűség kedvéért egy szöveges fájlt fogunk titkosítani.

  • File létrehozás
  • VeraCrypt letöltés / telepítés

Végül pár tipp:

- Soha ne hagyj informatikai eszközt felügyelet nélkül sehol, mert nem tudhatod kihez kerül és milyen adatokhoz jut hozzá.
- Ha mégis rákényszerülsz (pl: autó) akkor csak titkosítottan tedd azt (pl:Bitlocker, vagy titkosított fájlok)
- Minden eszközöd legyen jelszóval védve (telefon, tablet, laptop)