Windows 10 telepítése kicsit profibban #011

A windows 10 telepítése, nem egy nagy ördöngösség, ami lényeges, inkább az utóbeállítások. Először is nézzük végig, hogy telepítsük fel a rendszert.

Először is mentsünk le mindent ami kell a jelenlegi gépünkről. Ha több meghajtó, vagy több partíció van, elég a rendszeren lévő cuccokat menteni (ez általában a C: meghajtó). A mentés általában egy külső meghajtóra (külső HDD, pendrive) vagy egy másik gépre (pl:hálózaton) történik.
Ha ezzel megvagyunk, akkor letölthetjük a Windows 10 telepítőt. Letöltjük a Microsoft oldaláról az „Telepítő eszközt” ami segít az egész folyamatban.  Ez egy nagyon kis program, pillanatok alatt letöltődik, ez segít létrehozni a telepítő DVD-t, vagy pendrive-ot.
Én pendrive-ra szeretem tenni, legyen kéznél egy legalább 8GB-os pendrive, ami vagy üres, vagy törölhető adatok vannak rajta. Ezután csináljuk vele végig az alábbi folyamatot:
- Windows 10 „Telepítő eszköz” letöltése, a Microsoft honlapjáról
-  Pendrive-ra „kiírása” a telepítőnek

Ezután ha minden sikeres indítsuk újra a gépet, és gondoskodjunk róla, hogy a pendrive-ról bootoljon. Ezek után a telepítő végigvezet a folyamaton:
* Videóban van a részletes útmutató *

Microsoft online fiók elkerülése: Nagyon szeretne ebbe az irányba menni a microsoft, és mindenkit erre terelni. Lehet, hogy én vagyok maradi, de nem szeretem az online fiókot, jobban megbízok a helyi fiókokban, kezelhetőbbnek tartom.

Ha mindent megcsináltunk egy rendszergazda jogosultságú fiókban vagyunk. Ez nagyon jó arra, hogy mindent remekül be tudunk állítani, de vajon jó tartósan ezt a fiókot használni?

Milyen beépített fiók típusok vannak a Windows-ba?
Felhasználók, kiemelt felhasználók, rendszergazdák, ezek a legfontosabbak. „Rangsorban” is így vannak, a felhasználó (User) a „leggyengébb”, a rendszergazda (Administrator) a legerősebb jog.

De hogy miért „butítunk” le valakit, hogy ne legyen rendszergazda joga?
A válasz nagyon egyszerű : Azért, mert nem szeretnénk, ha elállítgatná a rendszer beállításait, ami kihatással lehet az összes felhasználóra. A felhasználók javarészt a saját beállításaikat tudják kezelni.
Ebből következik a megoldás : Ha felhasználó (User) jogosultságunk van, akkor sokkal kevesebb mindent tudunk tönkretenni a rendszerben. Tehát ha benyalunk pl egy jó vírust, akkor nem tud a nevünkben hozzáférni a rendszerhez és beírni magát mindenhová. Legyen a rendszeren egy rendszergazda jogosultságú felhasználó (pl: admin névvel) és amikor telepítünk valamit, úgyis kér a rendszer rendszergazda jogot, akkor adjuk be neki. Ha meg olyas valami kéri amit nem is mi indítottunk (pl vírus aktivitás), akkor elutasítjuk a kérést.

Vigyázzunk, hogy ne húzzuk ki magunk alól a talajt, ha jogokat állítgatunk, legalább egy rendszergazda fiók legyen :)

Pár program gyors telepítése/tipp:
Lustaságból én a végén mindig a Ninite.com oldalra megyek rá a beépített böngészővel, és onnan letöltök pár ingyenes programot a Windowsomra :) Csak ajánlani tudom, sok időt, kérdést megspórol.